Moderátoři: martin_100, Leoš H, Olda, Globe, cuisine, Hynek, Frenky

Odpovědět
Karel334
Příspěvky: 1393
Registrován: sob bře 11, 2006 9:36 pm

Příspěvek

mačka vo vreci. To už jsem dlouho neslyšel.Váš jazyk je špica!
úte bře 12, 2013 7:38 am

Uživatelský avatar
pt_55
Příspěvky: 266
Registrován: sob pro 27, 2008 2:14 pm
Bydliště: Cassovia
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek

Česi to použivaju tiež "Kocour v pytli" aspoň som to čital par krat :D

Inak sa na nas usmialo šťastie a ojnice sa stale daju zohnať, dokonca original take ako su uvedené v katalogu ND :) Takže nahodime nove vložky, piesty a kružky + vyvažene a nove ojnice. A myslim, že to bude OK. Na tych par km ktore s ŠLkou urobime a plny autobus je iba výnimočne by to nemalo robiť problem.
úte bře 12, 2013 6:58 pm

Uživatelský avatar
Timy
Příspěvky: 2133
Registrován: stř lis 26, 2008 7:04 pm
Bydliště: Gottwaldov

Příspěvek

Nejrozšířenější je "zajíc v pytli". Moje babička říká "kočka v měchu". :lol: :lol: :lol:
!LIAZ 4life!
úte bře 12, 2013 8:41 pm

Uživatelský avatar
Diamant
Příspěvky: 11
Registrován: úte říj 16, 2012 11:18 pm
Bydliště: Slovensko

Příspěvek

Renovujem motor ML 634. Mám ho v dielni rozobratý a vyskočilo mi mnoho otázok.

Obrázek

U rôznych výkonostných verzií motora M/MŠ/ML 634 je výkon daný len vstrekmi a vstrekovacím čerpadlom? Alebo sú na motoroch aj nejaké hardwarové zmeny? Zistil som, že sa používajú motory s výkonom 132 kW (najčastejšie stroje), s výkonom 141 kW (prevažne nákladné autá), 148 kW (autobusy a nákladné autá) a napokon 155 kW (motorové vozne M.152). Prípadne ak nie je na motore štítok, ako ho dokážem identifikovať? Starí profesionáli na motory a ani čerpadlári mi nepomohli, lebo oni sa vždy riadili len podľa označenia čerpadla. Niej je však isté, či je na motore správne čerpadlo. Nedávno sa tu riešil motor, ktorý mal 2 turbo piesty aj s ojnicami. Ja som mal v motore pre istotu všetkých 6 turbo piestov aj s ojnicami. Proste čo bolo po ruke, to sa tam dalo. Tak si nerobim ilúzie o ďalších dieloch v motore.

Má zmysel vyťahovať aj kľukovku na vyváženie a vymieňať tesnenie pod prsiami motora? Predsa len to bude celkom pracné dať dole remenicu a prsia motora.

Existuje spôsob, ako premerať opotrebenie vačkovky? Samotné vačky asi v motore nezmeriam a ložiská budú celkom tvrdý oriešok.
ned kvě 26, 2013 5:54 pm

Karel334
Příspěvky: 1393
Registrován: sob bře 11, 2006 9:36 pm

Příspěvek

Ta vačka když není opticky odřená tak jí nic nebude.odcházelo to vždy na kloboukách co jsou v hlavě vydrolená styčná plocha.Vačka není velký problém demontovat a vyměnit futra co se na ní točí.když strčíš pajzr do vačky a budeš páčit (propínat) vačku vůči bloku nesmí se to ve futrech hejbat více jak 1mm, dle skušeností se to niky neměnilo.je pravda že jednou se mi ložiska vačky protočila a blok byl nepoužitelný, prostě tam nedržela.koupil jsem tu nejlepší chemii a nalepil je tam šlapalo to dál.
Naposledy upravil(a) Karel334 dne ned kvě 26, 2013 8:48 pm, celkem upraveno 1 x.
ned kvě 26, 2013 8:43 pm

Karel334
Příspěvky: 1393
Registrován: sob bře 11, 2006 9:36 pm

Příspěvek

Jak to je takto rozebraný už bych tam rouboval čerpadlo a turbo z 110ky aby to kapánek jelo.
ned kvě 26, 2013 8:46 pm

Uživatelský avatar
pt_55
Příspěvky: 266
Registrován: sob pro 27, 2008 2:14 pm
Bydliště: Cassovia
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek

Karel334: Je to motor pre ŠDčku takže historické vozidlo. Takže "tuning" neprichádza do úvahy :wink:
ned kvě 26, 2013 11:29 pm

Uživatelský avatar
pt_55
Příspěvky: 266
Registrován: sob pro 27, 2008 2:14 pm
Bydliště: Cassovia
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek

Inak keď už som tu tak, ten náš motor ktorý sa preberal asi jednu stranu dozadu sme nakoniec poskladali. Vymenili sme piestné sady (vložky, piesty, krúžky, čapy) ojnice sme zohnali so správnym vŕtanim a vyvážili sme všetky na cca 3gr. dali sme nové vstreky a poskladali sme ho. Zatial ide parádne. Ešte doriešime vstrekovacie čerpadlo lebo začalo z neho tlačiť asi naftu okolo nalievacieho hrdla oleja v tom spoji kde je cele čerpadlo predelené.
ned kvě 26, 2013 11:36 pm

Uživatelský avatar
Diamant
Příspěvky: 11
Registrován: úte říj 16, 2012 11:18 pm
Bydliště: Slovensko

Příspěvek

Presne tak, turbo neprichádza do úvahy, lebo ide o historické vozidlo. Navvyše by som musel meniť aj kľuku za kovanú a turbu by prekázal nosník šasi.
pon kvě 27, 2013 3:23 am

Uživatelský avatar
Samer
Příspěvky: 2171
Registrován: úte bře 21, 2006 10:55 am
Bydliště: Hamry nad Sázavou
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek

:shock: Kua odkdy maji Liazacky pisty vybrani pro ventily??? :shock: :shock:
Stara Liazka rezavi. Stara laska nikoli.
pon kvě 27, 2013 1:41 pm

Uživatelský avatar
Benďa
pyrotechnik diabolek
Příspěvky: 1038
Registrován: čtv úno 24, 2011 10:12 pm
Bydliště: Žlutava

Příspěvek

Myslím že to nebude od výroby udělané vbrání, na starších motorech to takhle bývá otisklé vcelku často.
Nad alkoholem nikdy nikdo nezvítězil, jen moraváci remizují:-)
pon kvě 27, 2013 7:49 pm

Uživatelský avatar
Melda
Příspěvky: 466
Registrován: čtv úno 14, 2008 9:16 am
Bydliště: Na severu

Příspěvek

Od té doby co se ten motor roztočil trochu rychleji, než měl nebo od té doby, co se ten ventil zapomněl včas vrátit.
pon kvě 27, 2013 7:50 pm

Uživatelský avatar
Diamant
Příspěvky: 11
Registrován: úte říj 16, 2012 11:18 pm
Bydliště: Slovensko

Příspěvek

To je špeciálne prevedenie pre Rusko a tam sa používajú aj u motorov ML 634 turbo piesty a na 2. a 5. pieste sú vybrania :)

Mohli byť aj tie otáčky privysoké, alebo niekto nenastavil správne vôle ventilov.
pon kvě 27, 2013 9:31 pm

Uživatelský avatar
Samer
Příspěvky: 2171
Registrován: úte bře 21, 2006 10:55 am
Bydliště: Hamry nad Sázavou
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek

To jsem se uklidnil ze mi neco uniklo. :D Bal jsem se, ze to neni "samovyroba".
Stara Liazka rezavi. Stara laska nikoli.
úte kvě 28, 2013 10:19 am

Uživatelský avatar
Diamant
Příspěvky: 11
Registrován: úte říj 16, 2012 11:18 pm
Bydliště: Slovensko

Příspěvek

Vedel by mi niekto povedať, prípadne poslať link, aké HW rozdiely sú medzi jednotlivými motormi LIAZ? Ide mi hlavne o motory ML 636 a novšie. Minule som si všimol, že ML 636 by mal mať výkon 152 kW ale pritom má turbo. To na taký malý výkon potrebovali turbo? Alebo je ten udávaný výkon nesprávny? Veď ja mám v buse atmosférický motor ML 634 a ten má výkon 148,5 kW. A ako sa od ML 636 líšia novšie motory ML 637, 638, ..., keď tie už majú citeľne vyšší výkon? Akosi v tom celom postrádam logiku.
úte črc 30, 2013 10:34 pm

Odpovědět

Zpět na „LIAZ“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host