Pokec na veškerá témata, včetně ne-truckerských debat (Vaření, muzika, zážitky z cest, fotky....)

Moderátoři: martin_100, Olda, -Ondra-, cuisine, Chomuťák, Pavel Bíteš, mili, Pavel Šebek

Odpovědět
Uživatelský avatar
ATW service
Příspěvky: 924
Registrován: sob dub 21, 2012 10:33 am
Bydliště: King's town
Kontaktovat uživatele:

Re: Mzda řidiče

Příspěvek

Ad reportáž TV Prima: Tak to Deutche Post zřejmě podcenila a už to jistě víckrát neudělá. Chytřejší německé firmy a spedice se proti případným soudům brání už ujednáním v objednávce přepravy, kdy svým podpisem stvrzujete, že jako dopravce Milog dodržujete...
Příklad z objednávky od spedice Duvenbeck: "Príjemce objednávky zajistí dodržení Zákona o minimální mzde. Jelikož jsme jako objednavatel podle §13 Zákona o minimální mzde povinni zajistit, že náš smluvní partner vyplatí zákonnou minimální mzdu, budeme v budoucnu provádet kontrolu tohoto požadavku a ocekávat Vaši soucinnost."
ned úno 11, 2018 10:24 am

DriverBrno
Příspěvky: 3399
Registrován: sob lis 21, 2015 5:43 pm
Bydliště: Brno

Re: Mzda řidiče

Příspěvek

však to zaměstnavatel dodržel, minimální mzdu vyplácel - ale čekou :idea: nebo v tom ustanovení je "německou minimální mzdu", (předpokládám že se bavíme o českém autodpravci)?
ned úno 11, 2018 10:30 am

Uživatelský avatar
ATW service
Příspěvky: 924
Registrován: sob dub 21, 2012 10:33 am
Bydliště: King's town
Kontaktovat uživatele:

Re: Mzda řidiče

Příspěvek

Je tady snad jiná řeč než o "Mindestlohngesetzes"?
ned úno 11, 2018 10:47 am

jeď bezpečně
1. NAPOMENUTÍ
Příspěvky: 272
Registrován: sob srp 27, 2016 8:24 pm
Bydliště: Tábor

Re: Mzda řidiče

Příspěvek

Především by to chtělo od naší vlády, stanovit minimální hodinovou mzdu, někde kolem 250kč/hod. A k tomu samozřejmě všechny příplatky, dle platného zákoníku práce !!! :clap:
A bylo by po dohadech a hlavně by zaměstnanci dostávali konečně odpovídající mzdu !! :D
Tedy za cca. 200 hodin, cca. 50.000Kč plus příplatky za noční, přesčasy, soboty, neděle, svátky atd. K tomu samozřejmě případné prémie za úsporu PHM, za výkon, dobrou práci, jízdu bez dopravních nehod atd.
A diety konečně vyplácet ve výši 80% předem a doplatek ihned po návratu z cest. :D :clap:
Proč se mají řidiči neustále spokojit s hluboce podprůměrnou mzdou ?
Vždyť si tímto způsobem, stát vytváří zadlužené rodiny, budoucí sociální případy a budoucí bezdomovce !! :cry: :twisted: :shock: :doh:
Všeliké kvaltování toliko pro hovada dobré jest. Nebo: Kdyby hlupáků nebylo, kde by se brala moudrost? Citáty , Jan Ámos Komenský :clap:
ned úno 11, 2018 11:48 am

sof
Příspěvky: 3874
Registrován: ned lis 27, 2011 3:29 pm
Bydliště: ..

Re: Mzda řidiče

Příspěvek

.
Naposledy upravil(a) sof dne čtv kvě 09, 2019 5:22 pm, celkem upraveno 1 x.
ned úno 11, 2018 12:46 pm

vašek
Příspěvky: 1448
Registrován: úte úno 19, 2008 12:02 pm
Bydliště: Morava

Re: Mzda řidiče

Příspěvek

jeďbezpečně to je demagogie. minimální mzdu na úrovni DE může vláda vyhlásit ze dne na den, ale co bude pak následovat by jsi měl napsat.........

kolik firem by přišlo o zakázky, kolik firem by se stěhovalo zpět do němec nebo pokračovalo dál na východ za levnějšími náklady, a lidi by byli bez práce, vše by se zdražilo, atd atd atd


od minimální mzdy se pak odvíjejí sociálky, důchody, podpory, kdepak by na to stát asi vzal? řidič je jedno z mnoha povolání, musely by se platy zvýšit všem platovým třídám


pokud budeme jako průmysl dělat z 80% dodavatele západním firmám tak se nikdy nemůžeme dotáhnout na jejich ekonomiku

museli bysme rozjet vlastní průmysl s vysokou přidanou hodnotou, tzn naše vynálezy, vlastní myšlenky, vlastní produkty které budou na vysoké úrovní a prodejné na světových trzích, které budou generovat zisky firmám, ty budou platit státu daně, lidem slušné platy

teď každoročně odejde z CZ cca 300miliard dividend zaharničním akcionářům, kteří se z toho mají dobře /to jsou ty polistopadové výprodeje čehokoliv za cokoliv hlavně ať jsou prachy/Veolia npř/ teď se Frantíci smějí jak sme blbí
Naposledy upravil(a) vašek dne ned úno 11, 2018 1:38 pm, celkem upraveno 1 x.
ned úno 11, 2018 1:24 pm

Venca R
Příspěvky: 1975
Registrován: stř bře 02, 2011 12:00 pm
Bydliště: Vychodní čechy

Re: Mzda řidiče

Příspěvek

Jed bezpecne
bez do politiky. Jednoducha populisticka reseni ted frcej. Taky bys mohl zakazat autonehody, kradeze, nabozensky fanatismus a poruchovost aut. Proste to naridis a je to
ned úno 11, 2018 1:35 pm

DriverBrno
Příspěvky: 3399
Registrován: sob lis 21, 2015 5:43 pm
Bydliště: Brno

Re: Mzda řidiče

Příspěvek

no EU má v tomto očividně problém a nejasno, proto mluví Macron o dvourychlostní Evropě a ochraně svého pracovního trhu. Co to ovšem znamená pro nás ? No že budeme ten krmelec Evropy, montovna, ale tam kde je Merklovo, nebo Macronovo tak jen na propustku?
ned úno 11, 2018 2:31 pm

ned úno 11, 2018 2:33 pm

luda
1. NAPOMENUTÍ
Příspěvky: 378
Registrován: sob úno 05, 2011 5:46 pm
Bydliště: Chlumec nad Cidlinou

Re: Mzda řidiče

Příspěvek

Jed bezpečně,
Ses vrátil o pár desetiletí zpět do CSAD,kde to takhle fungovalo mimo těch 250 Kč/h.Pak přišli soukromníci,řidičú bylo habakuk,tak si udělali svoje zákoníky a jejda není to strejda :cry: řidič neni.(muj názor)
pon úno 12, 2018 5:03 pm

luda
1. NAPOMENUTÍ
Příspěvky: 378
Registrován: sob úno 05, 2011 5:46 pm
Bydliště: Chlumec nad Cidlinou

Re: Mzda řidiče

Příspěvek

DriverBrno,
tak to jsem rád,že jsem vonFrau Merkel tu propustku dostal :dance:
pon úno 12, 2018 5:15 pm

jeď bezpečně
1. NAPOMENUTÍ
Příspěvky: 272
Registrován: sob srp 27, 2016 8:24 pm
Bydliště: Tábor

Re: Mzda řidiče

Příspěvek

Pro Vašek:
Například ostatní profese v ČR a jejich odměňování. Ttřeba svářeči, málo kdy dělají v ČR , pod 35.000Kč a to jen za 8 hod denně a 5 dní v týdnu, oproti řidičům !
Skladníci 25 30 tis. a také za běžné hodiny.
Řidiči na nákladních vozidlech v ČR, také pracují od 25 35 tis. čistého
Tedy naprosto nechápu, proč řidiči MKD berou v drtivé většině jen minimální mzdu, tedy cca. 12.400Kč, nebo nepatrně větší. A to za 13 -15 hodin denně a 6 dní v týdnu ?
- Nákup souprav je za stejnou cenu, jako pro zahraniční dopravce.
- Servis je o mnoho levnější v ČR , o proti hahraničí
- Nafta je v ČR také levnější, o proti Itálii, Francii, Anglii atd.
- Pojistné bude zřejmě také levnější
Dopravci jezdí stejnou práci, jako zahraniční dopravci.
Zahraniční dopravci, kromě toho že řidičům platí podstatně vyšší mzdu a k tomu ještě různé bonusy a hlavně dovolenou delší nejméně o týden.
Dále, zahraniční dopravci, vyplácí 13 14 platů !!!

Tedy jak je to možné ? Dva dělají totéž, na stejném výrobním prostředku a tedy stejnou práci a u nás dopravce platí méně jak 2 Eura na hodinu !!!

Vašku, co do toho pleteš stát ? Kde by bral na sociálky a na důchody ? No přeci z odvodů, těch doopravdických platů.
Právě současná situace je neúnosná. Soukromá firma platí minimální mzdy, odvádí minimum, zaměstnancům dává peníze na černo v obálce.
A lidi kteří nakonec budou mít důchod 6 tisíc, tak jim sociálka musí doplácet na nájem, energie a živobytí. A odkud se ty peníze mají brát, když firmy odvádějí minimum ?
To samé je u alimentů, ,, tak zvaně chudí tatíci" , platí alimenty pár stovek a stát doplácí té samoživitelce na přežití.
A poslední dobou ještě to oddlužení dlužníků. To je další nehoráznost. Vykuk dluží, nemůže zaplatit své dluhu, protože chudák má minimální mzdu ( diety se nepočítají ) , tak požádá soud o oddlužení. Věřitel se díky tomu nedočká svých peněz a ,,dlužník chudák " se směje !
Všeliké kvaltování toliko pro hovada dobré jest. Nebo: Kdyby hlupáků nebylo, kde by se brala moudrost? Citáty , Jan Ámos Komenský :clap:
úte úno 13, 2018 9:47 am

Pavell
Příspěvky: 1157
Registrován: stř zář 19, 2007 5:30 pm

Re: Mzda řidiče

Příspěvek

jed bezpecne: presne to, co popisujes v prvni casti prispevku je duvod, proc treba v belgii, holandsku potkat v kamionu domorodce je skoro svatek. samy rumun, polak, litevec. cesi a slovaci uz tolik ne, zaciname pro ne byt drazi. respektive uz nejsme ochotni za 1500 euro sednout do dodavky, nechat dovezt se nekam na venlo a pak travit tydny v kabine.

kdo jezdi ven, mozna si vsiml na nekterych nl kamionech nalepky fair trade - dutch driver, je to kampan, aby zadavatele doprav nehledeli jen na nejnizsi cenu a zohlednili i kdo v tom kamionu sedi a podporili tak holandske sofery.

takze pokud bys chtel zavadet min. mzdu 250, musela by byt zavedena v cele eu, jinak jak pise vasek by to ceske dopravce vesmes zavisle na zahranicnich spedicich zlikvidovalo.
úte úno 13, 2018 1:16 pm

raspi
Příspěvky: 57
Registrován: pát lis 24, 2017 1:45 pm

Re: Mzda řidiče

Příspěvek

Jenže on není svářeč jako svářeč. Lepší prachy mají akorát svářeči s papírama na nerez nebo spíše na tlakové nádoby a ještě to jako fakt musí umět. To je jako srovnávat "řidiče" s mokrým řidičákem na osobák a třeba mě s řidičákem na vše 8)

V konečným důsledku všichni máme plat takový, jaký jsme si vyjednali. Nekdo akorát brečí, že má málo a šéf mu nepřidá, nekdo prostě jde za šéfem a buď se dohodnou, nebo ne. Někdo spoléhá na odbory a pak podepíše co se mu pod nos strčí, jiný jde za šéfem s vlastním návrhem a zase buď se dohodnou, nebo ne. U nás to dlouho bylo stylem "všem zhruba stejně", ale já jsem řekl, že mě nezajímá, kolik má kolega, to je jeho problém, mě zajímá, kolik budu mít já. No a prostě jsem si vyjednal něco jiného.

P.S. Nedělám v autodopravě, ale sedím u PC a kreslím výkresy.
úte úno 13, 2018 2:44 pm

jeď bezpečně
1. NAPOMENUTÍ
Příspěvky: 272
Registrován: sob srp 27, 2016 8:24 pm
Bydliště: Tábor

Re: Mzda řidiče

Příspěvek

Já jsem nepsala a nemyslel, kolik si kdo vyjedná plat.

Reagoval jsem na Vaška, který psal o tom, že kde má stát brát na sociáku a na důchody.

Tedy jsem psal, že naši dopravci jezdí po EU stejnou práci, stejnými auty, za menší provozní režie, tak proč nemohou slušně zaplatit řidiče ?
Přitom řidiči jezdící v ČR, mají platy několika násobně vyšší a to na pásce !!

Platit řidičům jezdících po EU, necelé 2 Eura/hod, je jistě špatně, že ? A nevěřím, že chudáci dopravci nemají na slušnější platy, jak minimálku !!
Všeliké kvaltování toliko pro hovada dobré jest. Nebo: Kdyby hlupáků nebylo, kde by se brala moudrost? Citáty , Jan Ámos Komenský :clap:
úte úno 13, 2018 5:39 pm

Odpovědět

Zpět na „Netechnická témata“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 10 hostů