Pokec na veškerá témata, včetně ne-truckerských debat (Vaření, muzika, zážitky z cest, fotky....)

Moderátoři: martin_100, Olda, -Ondra-, cuisine, Chomuťák, Pavel Bíteš, mili, Pavel Šebek

Odpovědět
sof
Příspěvky: 3887
Registrován: ned lis 27, 2011 3:29 pm
Bydliště: ..

Re: Ridicu je dost?

Příspěvek

Vo firme kde pracujem od decembra stoja na dvore nové ťahače. Je ich toľko že neviem presný počet, možno 40 kusov, možno viac. Plus tam stoja už jazdené autá, ktoré nemajú šoférov. Veľa nových ťahačov už jazdí s novými šoférmi. Do firmy stále prúdia ďalší. Hlavne Bielorusi a Ukrajinci. Majitel sa už nespolieha na Poliakov, poľské zásoby šoférov sa minuli, alebo moja firma pre nich prestala byť zaujímavou. Ruština je na firme počuť čoraz častejšie.

Pred časom majitel skúšal zohnať šoférov v Thajsku. Pred rokom boli reči, že ich má prísť 10-20. Ale prišiel len jeden šofér, robí u nás doteraz. Vraj to s nimi bolo komplikované. Šírili sa reči že nakoniec firma Thajcov nezamestná. Celý minulý rok sa do firmy hlásilo veľa Bielorusov a Ukrajincov a asi aj preto firma Thajcov nepotrebovala. Tento týždeň som stretol dvoch nových Thajcov v zácviku. Možno stojace nové autá bez šoférov a príchod Thajcov súvisí. Slovenskí šoféri pošli do piče už dávno, Poliaci sa minuli, Bielorusi a Ukrajinci neprichádzajú v množstvách aké firma potrebuje, autá stoja a preto prídu Thajci.

Keď sa okolo seba na parkoviskách po EÚ pozerám vidím, že znova prichádza k zmene. K stredoázijským šoférom z bývalého Sovietskeho zväzu pribúdajú šoféri z Indie. Vídavam ich čoraz častejšie.

Nových šoférov na firme ignorujem, nijak ma nezaujímajú. Občas nejakého stretnem na nakládke alebo vykládke, snažia sa komunikovať, hľadajú pomoc. Väčšinou sa tvárim že sú neviditelní, nemám najmenšiu chuť s nimi komunikovať a pomáhať im. Občas stretnem niekoho normálneho, skusenejších šoférov, sú to hlavne Bielorusi s ktorými sa dám do reči. Dvaja my vraveli to isté. Bielorusi jazdiaci v poľských firmách môjho zamestnávatela využívajú ako páku na zvýšenie platu. Idú za zamestnávatelom a povedia mu, ak my nezvýšite plat, idem do Intertanku. Boli vraj prípady, že im firma plat nezvýšila, šoféri prišli k nám, ale potom ich starý zamestnávatel zavolal naspäť aj s prísľubom zvýšeného platu.

Pre Ukrajincov a Bielorusov, aj pre Thajcov je môj zamestnávatel výhra. Vzhľadom na paritu kúpnej sily je ich zárobok veľmi slušný, pracovné podmienky dobré. Všetci sú vysmiaty a doma sú z nich boháči.
sob bře 02, 2024 9:38 pm

Prouza88
Příspěvky: 6772
Registrován: pon bře 30, 2009 3:29 pm
Bydliště: Znojmo

Re: Ridicu je dost?

Příspěvek

Teď už víme jak se cejtili Němci na přelomu milénia když sme tam lezli my :think:

Já asi neumim počitat, ale jak se firmě vyplatí nechat stát ~40 aut(a platit všecky věci okolo) a čekat až dorazej zelenáči ze Sumatry? Není lepčí přitlačit na pilu a zaplatit ty starý místní matadory? :doh: To si to taková firma nemuže k*rva dovolit nebo co :wall:
Give me a minute and i'm good, if i've got an hour, im great.You give me six months, i'm unbeatable.
sob bře 02, 2024 9:53 pm

sof
Příspěvky: 3887
Registrován: ned lis 27, 2011 3:29 pm
Bydliště: ..

Re: Ridicu je dost?

Příspěvek

jak se firmě vyplatí nechat stát ~40 aut(a platit všecky věci okolo) a čekat až dorazej zelenáči ze Sumatry? Není lepčí přitlačit na pilu a zaplatit ty starý místní matadory? :doh: To si to taková firma nemuže k*rva dovolit nebo co
Vysvetlenie nákupu nových ťahačov a ich dlhé státie na dvore prišlo dnes. Firma od 1.3.2024 získala nového významného zákazníka na prepravu po Škandinávii, pre ktorého budeme jediným dopravcom. Firma si môže dovoliť zaplatiť šoféra, ale nepotrebuje to. Ak dá tie isté peniaze čo mám ja Ukrajincovi, Bielorusovi alebo Filipíncovi, získa ochotných a všetkého schopných šoférov. Ja ochotný a všetkého schopný už dávno nie som.

Príchodom nových šoférov sa firma mení, to čo bolo kedysi nepredstavitelné je dnes norma. Dnes my zamestnávatel poslal túto správu:

DÔLEŽITÉ INFORMÁCIE O ČASE ODPOČINKU, AK VÁS ZASTAVIA V NEMECKU Prosím dajte si pozor:
Vodiči kamiónov nie sú povinní odpovedať na otázky polície, či v kamióne odpočívali alebo nie. Polícia alebo orgány musia počas predmetnej doby odpočinku vykonať kontrolu, aby sa overilo, že odpočinok prebehol vo vozidle. Akýkoľvek iný predpoklad nie je platný. Polícia často vypočúva vodiča bez toho, aby ho informovala o jeho právach. Upozorňujeme, že v situácii na kontrolnom bode nie je vodič povinný odpovedať na otázky, kde a ako strávil čas odpočinku. Polícia alebo úrady – zvyčajne BALM (Federálna agentúra pre mobilitu a logistiku) – nemôžu požadovať účty za hotel od vodiča, iba od spoločnosti. Keď vodič pripustí, že čas odpočinku strávil v kabíne, šance na úspešnú obranu proti obvineniam sa výrazne znížia. Vodiči sú povinní odovzdať polícii alebo úradom len kartu vodiča za aktuálny deň a posledných 28 dní, ako aj prípadné rukou písané poznámky za tieto obdobia s popisom ich činnosti.


Keď sa pred pár rokmi začalo blbnúť so 45hodinovým odpočinkom mimo auta, firma na to reagovala zákazom dlhších turnusov ako dva týždne. Jazdiť do práce osobným autom zo Slovenska do Nórska, len na dva týždne, sa my nechcelo. Bolo to veľa cestovania. Žiadal som trojtýždňový turnus, ale nebolo my to umožnené, preto som prestal jazdiť Škandináviu. Príkaz dvojtýždňových turnusov trval krátko. Potom ho zmenili a umožnili dlhšie turnusy s tým, že 45hodinové víkendy bude šofér tráviť len na našich firmách. Ani to nevydržalo dlho. Teraz je situácia taká, že šofér môže robiť ako dlho chce, ale na 45hodinové víkendy ho na pobočku nestiahnu. Robí ich tam kde mu to vyjde. Nikdy som nepočul, že by sme mali problém s políciou, až teraz. Noví šoféri z UA a BY pravdepodobne upútali pozornosť polície a tá si nás začala všímať.

Firma okrem šoférov z bývalého Sovietskeho zväzu znova začala zamestnávať aj dánskych a švédskych šoférov. Bojí sa porušovania kabotáže, preto potrebuje aj domácich šoférov.
úte bře 05, 2024 12:21 pm

jose rabano
Příspěvky: 7532
Registrován: ned pro 02, 2018 8:31 am

Re: Ridicu je dost?

Příspěvek

Těch Indů už fakt jezdí kvantum na polských číslech normal ,ted na maďarských jsem potkal,většinou dvojice ,asi jeden řídí druhý řadi
ned dub 21, 2024 10:44 am

wckr
Příspěvky: 1020
Registrován: čtv čer 01, 2017 6:47 pm
Bydliště: Šumperk

Re: Ridicu je dost?

Příspěvek

Polská firma, Bianco Logistic.... katastrofa co v tom sedí
ned dub 21, 2024 10:48 am

Uživatelský avatar
4215
Příspěvky: 4503
Registrován: ned lis 02, 2008 9:32 pm

Re: Ridicu je dost?

Příspěvek

to jožin: Tak dva je víc než jeden. Když je problém, tak jsou na to dva. Někdy si říkám, že jsou na tom lépe, než jednoosádka. AETR nemusí řešit, bez problémů můžou jezdit od svítaní do soumraku, takže je netrápí nějaká Stau, nebo objížďka, večer dokud nenajdou místo,(myslím jako volný chlívek) mohou projet x parkovišť, aníž by je tlačil čas. Dopravcům je jedno, kde tráví víkend, tak je posílají kde to nejvíce sype(nejlepší cena za přepravu). A v poslední, platově si s něma dělají co chtějí. Kolik těch indů vůbec ví, kde má firma sídlo a kolikrát se na firmu dostanou, v případě že si chtějí stěžovat, že se jim nezdá ta jejich výplata. Jak si mohou zkontrolovat že ta pokuta co přišla na firmu není 150eur, ale jen 50eur. A když se vzepřou, tak si zaplať letenku ze svého a vrať se, nebo musíš počkat ještě půl roku, než ti ji zaplatíme my jak bylo dojednáno.
Jeho poslední slova byla. To stihneš.
ned dub 21, 2024 12:36 pm

Uživatelský avatar
4215
Příspěvky: 4503
Registrován: ned lis 02, 2008 9:32 pm

Re: Ridicu je dost?

Příspěvek

Jinak typických indů, t.j. s turbanem (nebo jak se to jmenuje pokrývka hlavy) vousy až na zem a v těch jejich ťapkách (obuv) potkáš mraky u HOPTRANS. A mraky inostranců nevím, zda to jsou pakistánci, nebo nějaká odnož indů v dalších mega polských firmách.
Myslím že to čeká i na naše české mega firmy. :hvizd: :hvizd: :hvizd:
Jeho poslední slova byla. To stihneš.
ned dub 21, 2024 12:41 pm

jose rabano
Příspěvky: 7532
Registrován: ned pro 02, 2018 8:31 am

Re: Ridicu je dost?

Příspěvek

Však jo .Inda poznáš od pohledu .uplne jiný člověk .Rusa už tak jistě nepoznáš pokud teda nemá ty jejich tepláky s lampasem ,ale to už asi vyšlo z mody jak ty debilni holanské fleky na řetězu a drevaky.
ned dub 21, 2024 1:18 pm

sof
Příspěvky: 3887
Registrován: ned lis 27, 2011 3:29 pm
Bydliště: ..

Re: Ridicu je dost?

Příspěvek

Ind s turbanem na hlavě a plnovousem - to je častý obrázek mnoha cestopisů a dokumentů. Málokdo však již ví, že tito statní muži nejsou typickými představiteli Indů. Jedná se o sikhy - vyznavače sikhismu, třetího nejrozšířenějšího náboženství Indie.
Sikhismus se zrodil před pěti sty lety v Paňdžábu. I když jsou nyní sikhové rozšířeni po celé Indii, většinu jeho vyznavačů a poutních míst najdete právě zde na severozápadě indického subkontinentu.
Sikhové, ač tvoří pouhá dvě procenta indické populace, jsou hodně viditelnou skupinou. Vděčí za to své pracovitosti a také odvaze. Jsou považováni za výborné a statečné vojáky, piloty, obchodníky a zručné řidiče. Většina řidičů indických náklaďáků jsou právě Sikhové. Díky svému turbanu a plnovousu jsou nepřehlédnutelní.


https://www.tybrdo.cz/indie/pandzab/sikhismus-a-sikhove
stř dub 24, 2024 10:12 pm

Uživatelský avatar
4215
Příspěvky: 4503
Registrován: ned lis 02, 2008 9:32 pm

Re: Ridicu je dost?

Příspěvek

to sof: Dobrý, tak teď už vím, proč na mě koukal jak "vrah" když jsem mu málem urazil dveře na Brenneru a dovolil jsem si na něj zatroubit. :D :D :D
Jeho poslední slova byla. To stihneš.
čtv dub 25, 2024 11:26 am

jose rabano
Příspěvky: 7532
Registrován: ned pro 02, 2018 8:31 am

Re: Ridicu je dost?

Příspěvek

Hlavne se podívej do mapy kolik obyvatel má Indie.Ztoho vyplívá že řidiči bude vždy dost
pát dub 26, 2024 7:24 am

Uživatelský avatar
4215
Příspěvky: 4503
Registrován: ned lis 02, 2008 9:32 pm

Re: Ridicu je dost?

Příspěvek

No u nás je každý týden někdo nový. Asi skočí na sliby, a sliby chyby a po dvou měsících není a tak to je pořád dokola. Takže nemám obavu o řidiče (polovodiče, lopaty) Potom koukám že vždy každou dekádu se vyrojí ambiciozní dopravci typu Autodoprava Josef Novák Dolní,Horní Lhota a po nějakém čase po nich není vidu ani slechu.
Jeho poslední slova byla. To stihneš.
pát dub 26, 2024 10:20 am

jose rabano
Příspěvky: 7532
Registrován: ned pro 02, 2018 8:31 am

Re: Ridicu je dost?

Příspěvek

U nás se třeba na nic nestřídá.jsme malá firma 14 aut cca,kdysi 50.aura stojí jak je zaparkuji střídač tam není žádný .dva Poláci co tady jsou kvůli důchodu už končí .další lidi tu nevidím.Je pravda že se knam nikdo normalni nehrne,šéf má prisernou pověst jako člověk ,ale i tak.
pát dub 26, 2024 11:07 pm

Odpovědět

Zpět na „Netechnická témata“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Bing [Bot] a 19 hostů