Modeláři, cokoliv potřebujete, pište sem. Snad Vám jiný modelář poradí:-)

Moderátoři: martin_100, Olda, Hynek, Pavel Bíteš

Odpovědět
úte led 02, 2024 6:17 pm

Uživatelský avatar
michal.heky
Příspěvky: 30
Registrován: pon úno 22, 2021 11:03 am
Bydliště: Praha - Kobylisy
Kontaktovat uživatele:

Re: RC DAKAR

Příspěvek

... A nyní slíbené pokračování z minula :-)

Nejdůležitější závod sezóny, dvojnásobně bodovaný a dvojnásobně dlouhý, to je RC Dakar v Novém Veselí.

V roce 2023 přálo počasí a na start vyrazilo 26 kamionů. Já jsem potřeboval body jako sůl, chtěl jsem obhájit prvenství v kategorii classic, v minulém závodě jsem dojel poslední, a tak dvojnásobně bodovaný "Dakar" mohl ještě všechno zachránit.

Startoval jsem zezadu, celkem rychle se dostal do první desítky, a tak jsem mohl pozorovat boje o čelo závodu. Zjistil jsem, že každý z favoritů na to jde trochu jinak.

1. Hina Jokra a Mildy
- Takhle nějak jezdil Karel Loprais, neblázní, ale jedou přesně, svižně, až profesorsky, bez vynucených chyb.
- Mají svoji koncepci podvozku, léty dopilovanou k naprosté spolehlivosti. Ve všem je trochu vůle, ale auto drží a funguje, chlapci i ví, co přesně mají mezi etapami promazat, dotáhnout, zkontrolovat. Navzájem se jistí.
- Modely jsou velice detailně zpracované, krásná práce.
- Oproti originálu je zvětšený rozchod kol.

Obrázek

2. Kamaz Luboše Klingáčka
- Pilot jede doslova co to dá, Luboš jezdí asi největší střelbu ze všech, má rychlé ruce, občas to ale nevyjde a Kamaz leží na boku.
- Auto je od RC Truck Models, závodní verze. Nápravy mají malé zdvihy, ale tlumení funguje velmi dobře.
- Model je trefený velmi dobře, je krásný, ale chybí detaily - zástěrky i zrcátka.
- Proti originálu má přední nápravu hodně "zmáčknutou", jako kdyby mělo auto prasklá přední pera. Výhoda je jasná, nižší těžiště, za cenu o něco horšího vzhledu.

Obrázek

3. Renault Járy
- Jára přiznává, že jede na vítězství, pekelně se soustředí a má dopodrobna promyšlený každý detail. Občas ale předčasně hází flintu do žita.
- Možná nejlepší podvozek v závodě, krásně tichý, rychlý, robustní.
- I auto je zpracované přesně dle originálu, čistá práce, spousta detailů.
- U Renaulta asi nejvíc bije do očí, že má proti originálu širší rozchod kol. Jára se nějakým záhadným způsobem vešel při přejímkách do limitu 22cm, nicméně i ten limit je blbě, u starých dakarských aut to vychází ani ne na 20cm, u současných aut maximálně 21. A ten centimetr (a půl) navíc už je vidět.

Obrázek

4. Praga V4S Janka
- Pilot nejede bezhlavě, ale nebojí se držet plyn.
- Vše je podřízeno tomu, aby bylo auto co nejrychlejší. Žádné zbytečné serepetičky a detaily ani snaha aspoň o náznak tatrovácké roury, kabina dost zjednodušená. Pevné nápravy na tatře:-(
- Zatímco pragotatra Aleše Lopraise pěkně žehlí terén, Janova Praga je poměrně tvrdá. No jo, ale ono to funguje, model letí jako postřelený, je stabilní a v té rychlosti stejně detaily nejsou vidět, tak co, že.
- Podvozek je rychlý, spolehlivý, rychle servisovatelný, auto samozřejmě od RC Truck Models.

Obrázek

V těsném závěsu za nimi obvykle číhá a často úspěšně zaútočí Šimič s nádhernou Tatrou Queen.
Obrázek

Velmi rychlý bývá i dokonale detailně vyvedený Phoenix.

Obrázek

Obě dvě posledně jmenované tatry mají nezávislé zavěšení kol a simulaci tatrovácké roury, ve které mají schované kardany. Docela vtipné řešení, jak se pokusit o tatrovácký podvozek v modelu. Kinematika náprav je sice jiná než u originálu, ale zbytek sedí velmi pěkně.

No. Ze závodu si už moc nepamatuju. Bylo poměrně hodně odpadlíků, z 26 přihlášených aut jen 16 dojelo všechny etapy. Osmikolový man se definitivně rozsypal, Phoenixe jsem do cíle jedné z etap přitáhl na laně, ale i přes snahu už nešel dát dohromady, heroický výkon předvedl Ondra, kdy dojel několik etap bez předního pohonu a s poruchou řízení. Luboš Klingáček, po nárazu do čehosi také div že neodstoupil, protože ohnul rám vozidla (!). Dojel ale s rohlíkem etapu, pustil se do oprav kladivem, sikovkama a světe div se, auto přežilo nejen náraz, ale i rovnání, a Luboš nakonec vyhrál!

První čtyři byli po dvoudenním závodě v rozmezí jedné minuty. Neuvěřitelná konkurence.

Mně se celkem dařilo, držel jsem se na osmém místě a pokukoval po sedmém, nicméně vše jsem pohnojil v poslední etapě, kdy jsem nestil limit pro dojetí, vyfasoval 9 trestných minut a skončil devátý.

Výsledky:

Obrázek

Sláva vítězům, ale čest všem, kdo to doválčili do cíle! Nádherný závod.

Odpoledne jsem blbnul z dětma a povedlo se nám natočit vskutku husarský kaskadérský kousek:

https://www.youtube.com/shorts/kGlGFwvMoDY
ned úno 04, 2024 2:37 pm

stř úno 07, 2024 2:18 pm

Uživatelský avatar
Aleš 400
Příspěvky: 377
Registrován: sob úno 25, 2012 4:48 pm
Bydliště: Ivančice

Re: RC DAKAR

Příspěvek

:?: Zdravím všechny dakarské modeláře a chtěl bych poprosit, jestli by jste neporadili (nebo nedali odkaz), kde kupujete "L" úhelníky a podobné spojovací díly používané při stavbě rámů? Potřeboval bych něco podobného pro synka na opravy starých setrvačníkových autíček, které za socialismu vyráběla Igra. Díky moc za nějakou informaci. :hands:
Ano, máte auto LIAZ, ale jaký je tam motor? Cummins, Perkins nebo Caterpillar?.......Kdepak, auto LIAZ, motor taky LIAZ!
stř bře 13, 2024 6:58 am

Uživatelský avatar
rotruck
Příspěvky: 877
Registrován: ned pro 09, 2007 8:27 pm
Bydliště: MORAVA

Re: RC DAKAR

Příspěvek

Zdarec , jelikož vlastní stavby jsou většinou z "Alumínija" tak se používaly běžně dostupné profily za Bauhas , OBI nebo Hornbach . Nově se šířící UNI podvozky od Mildy/Jokra nebo kluků z RCTruckmodels mají kovové rámy , ale to je specifický rám zakázkově dělaný přímo na Dakarky ...... mrkni na odkaz Bauhas , nebo ostatní ... OBI nebo Hornbach tam možná krom Al najdeš i nějaké kovové profily ........

https://www.bauhaus.cz/kovove-a-plastove-profily-246043
pon dub 22, 2024 1:07 pm

Uživatelský avatar
Aleš 400
Příspěvky: 377
Registrován: sob úno 25, 2012 4:48 pm
Bydliště: Ivančice

Re: RC DAKAR

Příspěvek

:) Děkuji za radu, zkusím to tak. Přemýšlel jsem, jestli je to výroba z něčeho podobného nebo jestli je to nabídka nějakého modelářského shopu nebo modelářské prodejny. Takže děkuji, zkusím něco vybrat.
Ano, máte auto LIAZ, ale jaký je tam motor? Cummins, Perkins nebo Caterpillar?.......Kdepak, auto LIAZ, motor taky LIAZ!
stř dub 24, 2024 7:07 am

Odpovědět

Zpět na „MODELY“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Bing [Bot] a 17 hostů