Pokec o AETRu, profesních průkazech, pravidlech, zákonech, apod.

Moderátoři: martin_100, Olda, -Ondra-, cuisine, Chomuťák, Pavel Bíteš, mili, Pavel Šebek

Odpovědět
sof
Příspěvky: 3887
Registrován: ned lis 27, 2011 3:29 pm
Bydliště: ..

Re: ADR

Příspěvek

153: spravil som chybu, hasičáky firma prelepuje každý rok
--------------------------------------------------------------------------------
Otázka na ktorú nepoznám správnu odpoveď. Ako sa označuje trojkomorový kontajner? Doteraz som ADR jazdil len s dvojkomorovými kontajnermi a tam som značenie neriešil. Kontajner bol špeciálne na ADR a obe komory boli vždy od produktu. Značil som ho ako jednokomorový.

Teraz mám trojkomorový (na fotke), prvá a posledná komora má cca 12.000 litrov a stredná komora je malá, len cca 6.000 litrov.
Obrázek

Za dva dni mám do neho (pravdepodobne) nakladať ADR produkt. Presný plán neviem, len podľa adresy a myčky tipujem, že po vyložení pôjdem nakladať ADR. Ak naozaj pôjdem nakladať ADR, tipujem že budem nakladať len prvú a poslednú komoru, spolu 24 ton. Stredná komora bude prázdna. Keby to bola klasická cisterna, oznašenie je jednoduché, označia sa len naložené komory. Ale je to kontajner a ako sa správne označuje viackomorový kontajner neviem. Takúto verziu kontajnera na žiadnom školení označovať neučili. Kontajner na sebe nemá miesto na označenie každej komory zvlášť, tak ako to vždy majú viackomorové ADR cisterny.

Jednokomorový kontajner na tej nakládke označujem takto:
Obrázek Obrázek


--------------------------------------
Ak naozaj pôjdem do toho kontajnera nakladať adr, spýtam sa na označenie svojho zamestnávatela a urobím ako povie. Ale aj tak... jediná možnosť je, že ho označím ako bežný jednokomorový ADR kontajner. Inak sa to označiť nedá, na iné značenie nieje miesto. Či je to správne neviem. Zamestnávatel ma už viac krát zle informoval.
pon lis 13, 2023 6:08 pm

153
Příspěvky: 1153
Registrován: stř led 24, 2018 1:42 pm

Re: ADR

Příspěvek

sof
Nejsem bezpečnostní poradce ADR, tak to ověř u svého zaměstnavatele (bezpečnostního poradce).
Kopíruji Ti to z české verze Evropské dohody o mezinárodní silniční přepravě nebezpečných věcí platné od roku 2023.

"Vícekomorový cisternový kontejner nebo vícekomorová přemístitelná cisterna, kterými se přepravují
dvě nebo více nebezpečných látek, musí být opatřeny příslušnými velkými bezpečnostními značkami
na obou bočních stranách příslušných komor a na obou koncích velkou bezpečnostní značkou
každého vzoru, jímž jsou opatřeny jednotlivé komory na bocích. V případě, že všechny komory musí
být označeny stejnými velkými bezpečnostními značkami, tyto velké bezpečnostní značky mohou být
umístěny pouze jednou po obou stranách a na obou koncích cisternového kontejneru nebo
přemístitelné cisterny."

"Na cisternových kontejnerech a přemístitelných cisternách smějí být tabulky s identifikačními čísly nahrazeny samolepící fólií, nátěrem nebo jiným rovnoceným prostředkem. Podmínkou je, že použitý materiál bude odolný proti nepříznivým povětrnostním podmínkám a že zaručí trvalé označení. V tomto případě nemusí být zajištěna čitelnost po patnáctiminutovém přímém působení ohně."

Jeví se mi to jako klasické označování cisterny.......
Dávám Ti to sem v češtině, ale v případě potřeby to sem mohu dát i v angilčtině nebo němčině.
pon lis 13, 2023 7:42 pm

sof
Příspěvky: 3887
Registrován: ned lis 27, 2011 3:29 pm
Bydliště: ..

Re: ADR

Příspěvek

Problém je že bezpečnostný poradca ma minimálne jeden krát zle informoval, nechcem priamo povedať klamal. Vystavil my zlé papiere, atď… Moja dôvera k nemu a firme je nulová.

Uvídím čo bude za pár dní, urobím ako my povedia a potom si to zistím od firmi ktorá má školila v ADR. Ale sám na fotke vidíš, že kontajner priestor na označenie nemá.

Pýtal som sa na to štyroch šoférov.

šofér 1: ja som si to doteraz nevšimol
šofér 2: všade daj nálepky, čím viac nálepiek tým lepsie
šofér 3: zas vymýšlať pičoviny
šofér 4: neviem, ešte som takú nakládku nemal
pon lis 13, 2023 7:58 pm

153
Příspěvky: 1153
Registrován: stř led 24, 2018 1:42 pm

Re: ADR

Příspěvek

Chápu Tě.....
Celou tu dohodu sem dát nemohu, má to asi 1400 stránek. Vytáhl jsem Ti jen to podstatné.
Já tedy nevidím problém, že kontejner nemá plochu na nalepení bezpečnostních značek a identifikační tabulky. Nalepil bych to prostě na tu komoru.
Ale můj názor není podstatný, poslední slovo by měl mít bezpečnostní poradce a ani to samozřejmě není zárukou, že to třeba v Německu projde kontrolou, pokud Tě zastaví BALM.
pon lis 13, 2023 8:15 pm

sof
Příspěvky: 3887
Registrován: ned lis 27, 2011 3:29 pm
Bydliště: ..

Re: ADR

Příspěvek

Mám to v pc stiahnuté, ale študovať sa my to nechce. Mám pauzu, nie prácu. Uvidím čo bude v stredu a čo my povedia. Možno tam ani nebudem nakladať. Ak áno asi to označím ako sa značí bežná viackomorová cisterna, to je tak ako píšeš. Nálepka na bok nalepiť ide.

Ale, takto označený kontajner som nikdy nevidel (také veci si všímam) a bagúni ma zastavia už len kvôli tomu.

Celkovo má šofér z viackomorovými kontajnermi len problém. Ani na vykládkach ich zákazníci nevidia radi. Máme dvoj až štvorkomorové kontajneri.
pon lis 13, 2023 9:31 pm

Marblaha
Příspěvky: 9
Registrován: čtv čer 01, 2023 10:06 pm

Re: ADR

Příspěvek

sof píše:
pát lis 10, 2023 6:56 pm
Moja skúsenosť je iná, neverím na ADR školenie ktoré urobia všetci. Mám za sebou tri školenia, jeden krát začiatočník a dva krát obnovenie. Vždy to bolo rovnaké, z asi 20-30 šoférov 5-8 šoférov záverečný test nespravilo. Test má 50 otázok, každá za jeden bod. Minimum bodov v teste je 43. Sedem otázok môžte mať zle. Na poslednom školení som dával pri čítaní výsledkov pozor, viac šoférov malo len 35-38 dobrých odpovedí a to je podla mňa dosť veľká neznalosť.

Školenie robím vždy u rovnakej firmi, vždy rovnaké školitelky a školitel. Berú to podstivo, snažia sa šoférov naučiť. Vyučovacie hodiny sa neskracujú, neojebávajú to. V záverečnom teste sa nepomáha, občas (výnimočne) školitelka nejakému šoférovi, ktorému to dlho trvalo pri otázke pomohla, ale toho je minimum.

ADR je zložitá vec, zvládnuť test nieje jednoduché. V praxi sa stretávam so šoférmi- svojimi kolegami, ktorý ADR preukaz majú, ale zároveň majú veľké nedostatky a neznalosti ADR problematiky. Často sa až čudujem ako mohli preukaz získať.

---------------------
Nedávno ma kontrolovali bagúni. Nemal som písomné pokyny, zabudol som ich doma. Zistil som to pred nakládkou a už bolo neskoro niečo riešiť. Mám veľký tablet, písomné pokyny mám aj v ňom a tak som bagúňovi ukázal ADR pokyny v tablete s vysvetlením, že papierové som zabudol doma. Bagúň vravel že je to problém, musím mať papierové pokyny.

Ďaľšia závada bola hasičáky. Boli v poriadku, s plombou, tlakom a certifikačným štítkom, ale tak hrdzavé, že z nich odpadávala farba. Môj zamestnávatel to robí tak, že po skončení dvojročnej platnosti mechanik v dielni prelepí nový štítok a "revízia" je hotová. Za dva roky zas atď.. Keď ide staré auto preč, hasičáky z neho vezmú a dajú do nového. Keď na hasičákoch vydrží tlak a plomba, nakoniec zdrdzavejú. Keď má auto "štastie" na šoférov čo na kontrolu serú, hasičáky budú v stave ako na fotke. Ja som to nemohol ovplyvniť, prevzal som auto na ceste.

Ešte jednu závadu som mal, nesprávne upevnený kýbel so sorbentom a pokrývkou na kanál. To som vyriešil na mieste, dal som ho do kabíny. Kontrola bagúňov trvala 1hod a 5 min. Čmuchali okolo auta, pátrali v dokladoch, kartu nesťahovali, ani tachograf. Možno ho skontrolovali na dialku.

Nakoniec ma pustili bez pokuty, len s napomenutím. Navyše my venovali vytlačené slovenské písomné pokyny. Po príchode na firmu som hasičáky vymenil za nové.


Obrázek
hele na co věříš je tvoje věc. já věřím na výsledek. oni netvrdí, že to udělají všichni, ale že pokud to do tebe nenalejou za to školení a ty neuděláš zkoušku, tak ti vrátěj komplet peníze za školení. to podle mě za pokus stojí, když tě to nic nestojí. a nevím proč porovnáváš systém zkoušek v SK a CZ, když každý stát to má úplně jinak. a ono je asi důvod, proč jezdí tolik slováků dělat školení i zkoušky k nám
stř lis 22, 2023 8:34 pm

sof
Příspěvky: 3887
Registrován: ned lis 27, 2011 3:29 pm
Bydliště: ..

Re: ADR

Příspěvek

Nevedel som, že každý štát má iné skúšky. Už sa nečudujem mojim zahraničným kolegom že z ADR vedia hovno.

Na 40ton net bol článok o šoférovi ADR na ktorého nemecký skladník pri vykládke zavolal policajtov. To bol tiež šofér čo mal z ADR v hlave guláš a podľa toho jeho preprava nákladu vyzerala.

Moja nakládka trojkomorového kontajneru, naložil som to, označil ako jednokomorový, odviezol …. Ako má vyzerať správne označenie neviem, možno je “jednokomorové značenie” správne. Budem sa na to pýtať firmi ktorá ma školila. U nás to nikto nerieši, šoférov ktorí to už viezli to ani nenapadlo. Vôbec nad tým nerozmýšľali. Po naložení dvoch komôr som si uvedomil ešte jeden problém, ten môže mať horšie následky než nesprávne označenie. Keď budem poznať odpoveď od školiteľa tak to napíšem.
čtv lis 23, 2023 8:07 pm

didi
Příspěvky: 1626
Registrován: ned úno 22, 2015 8:51 pm
Bydliště: morava

Re: ADR

Příspěvek

V tom třikomorovém kontejneru jsi vezl více produktů.? Je víc způsobů jak ho označit. Jde i o to jestli s ním jedeš jen po cestě, nebo jde na loď. Hlavně, za označení odpovídá odesílatel. V takové basf ludvigshafen na ty samolepky ani nemáš šahat. Označí nakladač.
čtv lis 23, 2023 8:29 pm

sof
Příspěvky: 3887
Registrován: ned lis 27, 2011 3:29 pm
Bydliště: ..

Re: ADR

Příspěvek

didi, kto lepí samolepky sme si vysvetľovali. Máš pravdu, ale v mojej realite je to inak. Lepím ich ja. Na tejto nakládke ich lepí šofér. A nič s tým nedokážem spraviť. Trvá my to 30-35 minút a to som rád, že my dajú lepidlo v spreji.

O tom ako označím kontajner aj tak rozhodla pani v kancelárii kde som sa na ADR nakládku prihlasoval. Pýtal som dve sady nálepiek, dala my len jednu. Jeden kontajner-jedna sada nálepiek. Bol to len jeden produkt, dve komory z troch.

Ale čo bola sila a pred nakládkou ma to nenapadlo, bolo rozloženie nákladu. Ty tomu budeš rozumieť, 24 ton ktoré normálne vozím v 30.000 litrovej cisterne som naložil tiež do 30.000 litrovej cisterny, ale do dvoch komôr 2x12.000 ltr. Stredná 6.000 ltr zostala prázdna. Posunulo sa ťažisko do hora a bolo to výrazne cítiť, náves sa choval výrazne horšie. Tak naložený kontajner plus neskúsený a neopatrný šofér= prúser hneď na prvom kruháči. Ja som z jazdou problém nemal, ale viem čo robím, cítim čo robí náves a náklad. Lenže u nás je veľa šoférov bez skúseností. Tak naložený kontajner je ľahké prevrátiť a môj tip je, že sa tak stane.
čtv lis 23, 2023 9:57 pm

Marblaha
Příspěvky: 9
Registrován: čtv čer 01, 2023 10:06 pm

Re: ADR

Příspěvek

sof píše:
čtv lis 23, 2023 8:07 pm
Nevedel som, že každý štát má iné skúšky. Už sa nečudujem mojim zahraničným kolegom že z ADR vedia hovno.

Na 40ton net bol článok o šoférovi ADR na ktorého nemecký skladník pri vykládke zavolal policajtov. To bol tiež šofér čo mal z ADR v hlave guláš a podľa toho jeho preprava nákladu vyzerala.

Moja nakládka trojkomorového kontajneru, naložil som to, označil ako jednokomorový, odviezol …. Ako má vyzerať správne označenie neviem, možno je “jednokomorové značenie” správne. Budem sa na to pýtať firmi ktorá ma školila. U nás to nikto nerieši, šoférov ktorí to už viezli to ani nenapadlo. Vôbec nad tým nerozmýšľali. Po naložení dvoch komôr som si uvedomil ešte jeden problém, ten môže mať horšie následky než nesprávne označenie. Keď budem poznať odpoveď od školiteľa tak to napíšem.
Tak si to shrneme ne? Povyšuješ se tady nad ostatní, dokážeš dávat rady, přitom to vypadá, že navzdory tomu super slovenského školení v ADR plaveš sám. Na tom školení kde jsem byl nám vysvětlovali třeba i značení vícekomorových cisteren či zjednodušené značení. Trochu víc pokory
ned lis 26, 2023 2:38 pm

sof
Příspěvky: 3887
Registrován: ned lis 27, 2011 3:29 pm
Bydliště: ..

Re: ADR

Příspěvek

Zhrniem tvoje zhrnuté, máš v tom chaos. Píšem o znacení viackomorového kontajnera. Cisternový kontajner sa označuje inak ako cisterna.

Nauč sa používať citace (quote) Citace má citovat pouze konkrétní část příspěvku, na kterou je reagováno a používat se má jen v případech, kdy je nutná pro smysluplnost příspěvku.
————————-
Posledné info o znacení mám od našeho dispečera, ktorý si nedávno spravil ADR poradcu. Vravel že viackomorový kontajner sa s len jedným produktom značí ako jednokomorový. Ešte sa budem pýtať školiteľa.
ned lis 26, 2023 3:27 pm

Vejr
Příspěvky: 286
Registrován: ned říj 24, 2010 11:06 pm
Bydliště: Kladno

Re: ADR

Příspěvek

Tak čerstvě po obnově ADR + tř 1. To zas byla nalejvárna :blink:
ned led 21, 2024 1:51 pm

mr65
Příspěvky: 168
Registrován: pon kvě 27, 2013 5:15 pm

Re: ADR

Příspěvek

Ahoj, nevíte někdo jaká by byla sankce pro mě a pro firmu když by mě chytili policajti v Rakousku ? Občas vozím z A do CZ (nebo opačně) ve wechselbrucku BDF mezi ostatními paletemi sběrné služby i ADR, ale souprava není označena a já na žádném školení nebyl. Včera jsem měl v CMR, že mám naloženo skoro 3 tuny nějaké ADR, vůbec nevím čeho, nerozumím tomu.
čtv bře 28, 2024 11:44 am

153
Příspěvky: 1153
Registrován: stř led 24, 2018 1:42 pm

Re: ADR

Příspěvek

V první řadě je třeba vědět jestli to byla podlimitní přeprava nebo přeprava kusů balených jako omezené množství (LQ). Nepředpokládám, že by někdo dal na sběr čisté ADR. Jaká značka byla na obalu? Barevný čtverec postavený na koso, s nějakým číslem nebo bílý čtverec na koso s černým horním a dolním rohem? Co Ti napsali do toho CMR? Pokud to byla přeprava podlimitu nebo omezeného množství, měl by jsi mít alespoň jednodenní školení podle ADR1.3 a dvoukilový hasičák. Auto značeno být nemusí. Pokuty v Rakousku neznám, ale dopoledne jsem dával do vlákna pokuty v Německu katalog německých pokut a jsou tam i pokuty za ADR, začíná to myslím na 100 € a končí v nekonečnu. V Rakousku se to příliš lišit nebude. Ale neděs se sběrné služby to vozí velice často zamíchané mezi ostatním zbožím a pokud není problém, většinou to projde. Většinou se jedná o nějakou drogerii nebo spraye. Ještě dodám, že ten kdo Ti to nakládal je povinen zkontrolovat jestli má řidič potřebné náležitosti a jestli auto vyhovuje. Dále je povinen Ti předat platné dokumenty k ADR.
čtv bře 28, 2024 1:41 pm

mr65
Příspěvky: 168
Registrován: pon kvě 27, 2013 5:15 pm

Re: ADR

Příspěvek

153 : Děkuji za odpověď. Vůbec netuším, co jsem vezl. WAB byly na rampě, zavřené a zaplombované, dokumenty na okénku, bo v kanclu se večer v Rakousku asi nemaká. Příloha k CMR v němčině o naložené ADR, váha, třída 2 myslím, mohly to být velké plechové sudy, IBC, cokoliv, to všechno se na té sběrce vozí. Nicméně, mně už je to jedno, napsal jsem šéfovi, že až bude zase v bedně ADR, tak ji vůbec nenaberu na soupravu, tak už mě tam nepošlou. A pokud ano, budu si stát za svým, už jsem starý cyp před důchodem a nemám zapotřebí takové nervy a případné problémy.
pát bře 29, 2024 3:25 pm

Odpovědět

Zpět na „Legislativní témata“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 31 hostů