Moderátoři: martin_100, Olda, Hynek, cuisine, spida

Odpovědět
Marko
Příspěvky: 1116
Registrován: pát bře 14, 2008 2:02 pm

Re: Dakarská hospoda

Příspěvek

Timy
Ja som sa k tomu povodne nemal potrebu vyjadrovat. :D Trosicku preto, že to viac-menej od zaciatku vidim podobne, ako to napisal Filip (..a nerozumiem takto na „prvu-dobru„ hlavne tomu, naco do projektu z roku 88 treba davat drahe moderne komponenty, ked sa jasne nepovie, ze je zamer s tym ist aspon trebars na Breslau – kde by takato vec ist mohla).
Hlavne som to ale chcel nechat tak, lebo to je sukromna aktivita zamestnancov (sukromnej) firmy. Vo volnom case si kazdy moze stavat co chce... :wink: (...aj ked u mna ako milovnika starych Dakarov to auto vo fyzickej podobe – na rozdiel od zámeru v podobe technického výkresu – nebude takpovediac „na radare“).

S marketingom takeho projektu (ci bude fungovat-nefungovat) to je tak, ako sa nastavia jeho ciele.
1.) Na cielovu skupinu zakaznikov (a podobne) to samozrejme fungovat nebude (Ale to vo finale nefunguje ani bezny sutazny kamion). Nakladak je z podstaty vyrobny nastroj...nikto si ho nekupuje lebo ma emocionalny vztah k Tatre (...to by sme mali pred domami vsetci zaparkovane minimalne sklopky miesto osobnych aut :-D ).
A ked si kupujete nakladak na pracu, tak vas zaujima kolko vam zarobi – inymi slovami nakladove parametre: cena auta, cena ND a servisu, priame prevadzkove naklady, zostatkova cena po X rokoch...a asi aj technicke parametre. Ci to jazdi/vyhrava Dakar nie realne dolezite - nikto v praxi nema scenar pouzivania auta ako na Dakare. A nikto si ani nezoberie Tatru, ak bude mat vyhodnejsiu ponuku od ineho vyrobcu...
Takze pouzivat to na marketing sposobom, akym sa prezentuju vyrobcovia osobnych aut...alebo dokonca rychloobratkoveho tovaru to samozrejme nepojde.

2.) Ak je cielom (mozno aj sekundarnym popri zabave zamestnancov po praci) upozornit na znacku Tatra vo vseobecnosti, a vo vzťahu k sirokej laickej verejnosti, resp. nechat to „prehnat“ mediami, tam to po nejaku dobu fungovat bude (...kym sa to ako vsetko neopozera). Ako forma „zabavnej spoluprace“ to moze fungovat aj vo vztahu k dodavatelom. Mozno to nadchne aj niekoho, kto sa potom o 10-15 rokov rozhodne zamestnat v Tatre...(...a mozno aj niekoho, kto to urobi skor).


Rad by som pri takomto projekte (ked uz sa maju pouzit aktualne komponenty) videl, ako by si tovaren sama dnes predstavovala stavbu spickoveho dakarskeho specialu – kludne ako „show-truck“ na IAA 2024 (...len co potom s nim, ze? :D ).
Alebo aktivne spracovanie ulohy dostupneho asistencenho kamionu – tam je aj nejaky komercny vystup, kedze vacsina tych asistencnych MANov je uz znacne obstaroznych. Aj by to zamestanci poriesli ako volnocasovu aktivitu, aj by sa to dalo predat, aj by to bolo vidiet na Dakare, aj aj by sa (aj) francuzi a spanieli znovunaucili jazdit s Tatrou...
pon dub 08, 2024 6:01 pm

Uživatelský avatar
Timy
Příspěvky: 2211
Registrován: stř lis 26, 2008 6:04 pm
Bydliště: Gottwaldov

Re: Dakarská hospoda

Příspěvek

Filip, Marko:

Moje nosná myšlenka byla hlavně o tom, že (a teď to hodně zjednoduším) někde v Belgii nebo ve Švédsku si chlápek otevře web a vyskočí na něj článek o tom, že jakási automobilka, o které v životě neslyšel, vyrobila UFO nezvyklého vzhledu a zajímavých technických řešení. Tak si to přečte, pousměje se nad tím, ale někde v hlavě mu zůstane, že je to automobilka Tatra vyrábějící terénní náklaďáky. Shodou okolností může být tento hypotetický chlápek soukromý autodopravce se sklápěčkou nebo lesovozem. A v momentě, kdy bude potřebovat nový pracovní stroj, tak kromě Scanie, Volva a Manu si vzpomene i na Tatru. Pak už je to přesně o tom, co jste psali vy dva - Tatra musí mít produkt splňující jeho konkrétní požadavky, tady se takzvaně láme chleba. Ale pořád si myslím, že na to aby Tatra někomu prodala auto, musí ten někdo o existenci Tatry v první řadě vědět. A ten projekt Karel mi pro tuto nejzákladnější část marketingu přijde jako ideální. Jasně, že to není jako u Coca-coly nebo Perwollu, ale pořád si myslím, že je validní těm lidem neustále připomínat, že značka existuje, aby se jim tento prostý fakt usadil natrvalo v hlavě a v době, kdy budou tito potenciální zákazníci přemýšlet nad nákupem nějakého produktu, si na tu konkrétní značku vzpomněli a zařadili ji do svých úvah. Teď to trošku přeženu - ale když na tebe bude každý měsíc vyskakovat nějaký článek o Tatře, tak se ti to v podvědomí zkrátka usadí a když pak budeš kupovat truck pro své podnikání, tak si prostě zkoukneš i nabídku Tatry a pokud tam najdeš vyhovující produkt, tak ho nakinec asi i koupíš.
Z laického pohledu - proč má v ČR Tatra větší procentuální podíl na trhu než třeba v Rakousku? Z patriotismu to určitě nebude, jak napsal Marko - u pracovního stroje se na emoce nehraje. Na trhu figurují v obou případech ty samí výrobci s těmi samými produkty, ale v ČR se o Tatře mluví násobně více než v Rakousku, a to ve všech možných souvislostech. Proto, dle mého názoru, v Česku daleko více dopravců než v Rakousku, při nákupu nových vozidel začne shánět i informace o aktuálních produktech Tatry. Čímž se zvedá šance, že se mezi nimi nakonec najde někdo, komu něco konkrétního dokážeš prodat.
!LIAZ 4life!
úte dub 09, 2024 9:56 am

Uživatelský avatar
Timy
Příspěvky: 2211
Registrován: stř lis 26, 2008 6:04 pm
Bydliště: Gottwaldov

Re: Dakarská hospoda

Příspěvek

Ještě si dovolím tu myšlenku zjednodušit úplně na kost - když chce Tatra potenciálním zákazníkům říct "máme v nabídce takové a takové produkty s takovou a takovou specifikací", tak k nim v první řadě musí nějak doručit informaci, že nějaká automobilka Tatra vůbec existuje.

Nechci nijak zpochybňovat vaše argumenty, oba o tom víte stonásobně více než já, ale měl jsem takový matný pocit, že oba možná odpovídáte na něco trošku jiného, než kam jsem původně tím dotazem mířil.
!LIAZ 4life!
úte dub 09, 2024 10:48 am

meris
Příspěvky: 195
Registrován: stř lis 20, 2013 5:32 pm
Bydliště: Praha

Re: Dakarská hospoda

Příspěvek

Timy: napsal jsi to přesně. V marketingu můžeš:
1. propagovat konkrétní produkt (holící strojek, svetr, auto) nebo
2. budovat značku (dlouhodobým příkladem je například United Colors of Benetton kde dávají obrovské peníze do reklamy ale propagují značku, ne konkrétní produkty)
úte dub 09, 2024 11:32 am

Marko
Příspěvky: 1116
Registrován: pát bře 14, 2008 2:02 pm

Re: Dakarská hospoda

Příspěvek

Timy
Ano - mas pravdu - ved to je to, co pisem v bode 2:
"Ak je cielom (mozno aj sekundarnym popri zabave zamestnancov po praci) upozornit na znacku Tatra vo vseobecnosti.....tam to po nejaku dobu fungovat bude."
To je ten marketing na urovni znacky.

Otazkou je, ci by to malo v zahranicí (vramci EU) tak velký dopad - ludia, ktori sa okolo (uzitkových) aut motaju, resp ich to zaujima, TATRU normalne poznaju - ti si to sice vsimnu, ale ich uz moc na znacku ako taku upozornovat netreba (= osobna skusenost - nikdy nikde sa mi nestalo, ze by Tatru nepoznali a nevedeli si ju spontanne s niecim spojit).
Nejaky vyznam upozornit na znacku (teraz myslim vseobecne - nie len nuntne tymto projektom) ma stale vyznam mimo EU.
A stale to bude vsade fungovat vo vztahu k casti laickej verejnosti....tam je ale otazka aky "vystup" z toho moze byt.

Stale je to ale primarne volnocasovy projekt, ktory ma stmelit zamestnancov...mozno aj nejakych dodavatelov...a o ten marketingovy vystup tam asi az tak nejde.
úte dub 09, 2024 4:47 pm

Uživatelský avatar
Adjunkt
Příspěvky: 1492
Registrován: úte led 11, 2011 7:56 am
Bydliště: Děčín

Re: Dakarská hospoda

Příspěvek

Tak očekávám nějaký komentář, zda je zatím stavba Pumy podle původní předlohy. Já to nepoznám :D
https://www.facebook.com/reel/1145515463471367
stř dub 17, 2024 10:30 am

F.E.N.I.X
Příspěvky: 100
Registrován: stř lis 07, 2012 1:09 pm
Bydliště: CZ

Re: Dakarská hospoda

Příspěvek

Z pozice laika bych řekl, že jo :) páka řízení postaru na rouře, nikoliv v "prošlápnutí", dva tlumiče (každý v jiné výšce), vidím tam i náznak vaků uvnitř rámu :)

https://www.idnes.cz/auto/zpravodajstvi ... nit_04.jpg

Loprais staví opravdovou repliku.
Naposledy upravil(a) F.E.N.I.X dne sob dub 20, 2024 7:49 pm, celkem upraveno 1 x.
stř dub 17, 2024 9:00 pm

Uživatelský avatar
jarousz
Příspěvky: 1458
Registrován: sob pro 11, 2010 9:55 am
Bydliště: Praha-Braník

Re: Dakarská hospoda

Příspěvek

MDC24 je zdarne dokoncena. Ze sedmi kamionu dojelo vsechny etapy pet. Hlavne boj o druhy misto byl napinavy.

Obrázek
čtv dub 18, 2024 6:37 pm

Uživatelský avatar
zemi8
Příspěvky: 1259
Registrován: ned led 05, 2014 8:50 pm
Bydliště: Vlašim

Re: Dakarská hospoda

Příspěvek

Dal jsi sem nějaké průběžné výsledky podle času. Bellina byl druhý:

Obrázek
úte dub 30, 2024 3:08 pm

Uživatelský avatar
jarousz
Příspěvky: 1458
Registrován: sob pro 11, 2010 9:55 am
Bydliště: Praha-Braník

Re: Dakarská hospoda

Příspěvek

hmmmm...tak mozny tom je!
Omlouvam se, jestli jsem vas uvedl v omyl.
V konecným výsledku MKR Renault k520 skoncil na bedne :-)
Jara
úte dub 30, 2024 10:40 pm

Odpovědět

Zpět na „RALLY DAKAR apod.“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host