Tak te´d budeš mít ještě víc. Pokuty za přetížené kamiony půjdou za dopravcem, tak to bude vždy 5minutová záležitost (na vahách) Jeden telefon, šefe chytli mě, vyřiďte si to, já spěchám ještě doložit pár tun navíc, aby se to zaplatilo.
Šak neboj, on ti to z jedný kapsy zatáhne a z druhý sebere A nehuč furt s vahama, mě na unii vážili častějc za měsíc jak za 4roky na dřevu.. tak bacha plachťáku ať nemáš 300kg přes
Give me a minute and i'm good, if i've got an hour, im great.You give me six months, i'm unbeatable.
„Dokonalá diktatura bude vypadat jako demokracie, ale v podstatě to bude vězení beze zdí, odkud by vězně ani nenapadlo utíkat. Bude to vlastně systém otroctví, v němž budou otroci, díky konzumu a zábavě, své nevolnictví milovat.“ — Aldous Huxley
Kedysi som zarábal 100 000 dolárov ako kamionista. Teraz zarábam minimálnu mzdu.
Kamionisti zarábali v priemere 110 000 dolárov ročne. Teraz sú mnohí bezdomovci. Tak čo sa stalo? Zaoberali sme sa tým v rámci našej novej série Class Room, ktorá sa zaoberá tým, ako zamestnania, ktoré predtým poskytovali solídny život v strednej triede, teraz sotva poskytujú obživu. Pri nákladnej doprave sa tento príbeh začína dereguláciou. Obchody Big Box ako Walmart mohli rozdrviť silu a mzdy pracovníkov v celom odvetví. Teraz je tu neustály nedostatok kamionistov, pretože vodiči sú chorí z nízkych miezd, dlhých hodín a neustáleho dohľadu.
„Dokonalá diktatura bude vypadat jako demokracie, ale v podstatě to bude vězení beze zdí, odkud by vězně ani nenapadlo utíkat. Bude to vlastně systém otroctví, v němž budou otroci, díky konzumu a zábavě, své nevolnictví milovat.“ — Aldous Huxley
Z roka na rok je to horšie. Môj strýko bol kamionista v rokoch 1953 až 1992. Mal pekný dom, poľovnícky tábor, peknú zbierku zbraní, dve staré motorky Indian, každých 6 rokov si kupoval nové auto, mal 4 deti a moja teta bola v domácnosti. Dnes by ste to v žiadnom prípade nedokázali. Je to naozaj smutné a cítim s mladými ľuďmi.
Tretia éra globalizácie sa začala v roku 1989. Sľúbili nám lacnejší tovar, ktorý sme dostali, ale za akú cenu? Kapitalisti presunuli dobre platené pracovné miesta z USA do krajín tretieho sveta, kde mohli využívať pracovnú silu za centy a v podstate spôsobiť implóziu americkej strednej triedy. Keďže som vyrastal v tejto dobe, bol som svedkom radikálnej zmeny. Kedysi to bolo tak, že ľudia mohli vyštudovať strednú školu a získať dobre platenú prácu v továrni alebo ako kamionista či iný robotník, založiť si rodinu a kúpiť si dom. Moji vlastní rodičia, mechanik a čašníčka (neskôr maloobchodná pracovníčka), kúpili v 80-tych rokoch 4-izbový dom a vychovali 3 deti. Nebolo nám dobre, ale boli sme stabilní a boli schopní platiť účty. Teraz sa ľudia snažia vyžiť aj s viacerými zamestnaniami, pokiaľ náhodou nepracujete v technike alebo financiách. Ľudia sa rozhodli nemať deti, pretože si ich nemôžu dovoliť a mnohí nikdy nebudú vlastniť dom.
Koľko v priemere zarábajú vodiči kamiónov vo Francúzsku ?
Čo sa týka priemernej hrubej ročnej odmeny, tá dosahuje podľa poslednej správy OPTL 31 784 eur (u žien je o niečo vyššia ako u mužov, t. j. 31 680 eur oproti 32 543 eurám). To zahŕňa zvýšenia (noc, nadčasy atď.) a iné bonusy, ale nie výdavky na stravu a nocľah. Ak odrátame 23 % príspevkov, ktoré sa týkajú vodičov ciest, a na základe 12 odpracovaných mesiacov to vychádza na 2 036 eur v čistom.
Podľa magazínu Capital, ak sa budeme držať súm uvádzaných na pracovných ponukách na France Travail, v 80 % prípadov sa platy pohybujú od 1 747 eur do 2 123 eur hrubej mesačnej mzdy. Na Indeed zamestnanci v sektore uvádzajú priemerný príjem 2 293 eur v hrubom mesačne. Toto je "odhad založený na platoch vykázaných odborníkmi a pracovných ponukách za posledných 36 mesiacov . "
Akorát jsem to šel postovat. Já chodím číst "zdopravy.cz". Docela vědí, o čem píšou. Akorát mi v tom nesedí informace, že si platí mýto ze svého. To by moc daleko nedojeli.
Písal som to viac krát, ale je to nanič. Slovenskú firmu vlastní nemecký Hegelmann cez českú a litovskú pobočku. Ako konatelia sú vo firme “Češi” pôvodom z nejakého pičisťánu. Slovák žiadny. To sú veci ktoré sa cez obchodný register dajú vyhľadať na jedno kliknutie. Ale je to jedno, lebo to podstatné je, že je to nemecká firma. To je to, o čom celý čas a zbytočne hovorím.
Ludia vidia len EČV na kamióne. Dokonca ani truckeri, ktorí by tomu aspoň trošičku mohli rozumieť niesú schopní pochopiť, že sú to maskované firmi a daňovo-pracovno-sociálny podvod. Keď ten podvod robia kokoti z Hegelmannu, dopadne tak ako teraz. Mediálnym hurhajom a vzrušením v internetových diskusiach. Keď ten podvod robí inteligent ako môj zamestnávatel, je to navonok úspešná bezproblémová firma.
Vyhľadal som správy z Nemecka. Nemecké média sú múdrejšie než naše, lebo priamo píšu o pobočke Hegelmannu. Vyjadrenia afrických opičiakov sú rozporuplné, ich historkám neverím. Môj tip je, že zamestnali naprostých kokotov a teraz nevedia čo snimi. Slovenská firma má cca 300 šoférov. Problém má len “pár” z nich. Pravdepodobne to sú šoféri ktorých sa chceli zbaviť a oni teraz okupujú kamióny a hrajú sa na týraných chudákov. Rovnaký problém má aj jedna poľská firma Hegelmannu. Toho sa chytili vychcané odbory ktoré si na tom varia odborársku polievočku.
Zamestnať afrićanov je hlúpy nápad, niesú schopní šoférovať EÚ autá. Je to nad ich mentálne schopnosti. Riešenie sú šoféri z Ázie.
Inteligentne sa to robí tak, že šoférom ponúknete “slušné” podmienky, o čosi menší plat, strhnete im čosi za náklady a zamestnáte ich v schránkovej firme, v štáte s malými nákladmi na šoféra. Napr Slovensku. Môj zamestnávatel pre papuáncov vytvoril litovskú firmu. Na dvore im postavil dva kontajneri, v každom šesť samostatných izbičiek s vlastným vchodom a oknom. Papuánci sú šťastní, zamestnávatel spokojný a úrady tiež, lebo balíček mobility je splnený na 100%. Šofér ktorý jazdí pol roka vkuse “nemá posteľ v kamióne”.
Písal som o šoférskych platoch v Poľsku. Najnovšie Poliaci (skutoční Poliaci, nie zahraničný kapitál) zakladajú pobočky na Slovensku. Ponúkajú slušný plat, ale využívajú to, že na SK môže byť stále malý základ. Poznám dve firmi ktoré ponúkajú základ 1200hrubého a 100€ na deň čistého od pondelka do piatku (soboty). Poliakom sa to oplatí, lebo šofér ich vyjde lacnejšie než v Poľsku kde je vysoký základ.
Naposledy upravil(a) sof dne čtv úno 06, 2025 8:31 pm, celkem upraveno 1 x.
Tak mi to nedalo, a tedy jsem prolustroval toho Hegelmana s.r.o. CZ. Sof má pravdu. Jen nevím jaký je příbuzenský vztah Antona, Siegfrid a Waldemara Hegelmana. Ještě tam figurují Alexej Lipkin a Pavlo Bodrylov. Podle seznamu mají sídlo na Rohanském Nábřeží, tam je(dle map.cz) i logo na baráku a podle IČO v Kolbenova Praha Vysočany. K nim se žádný nešťastník nemůže dostat. Takže s řidiči si můžou vlastníci dělat co chtějí. Nestyděl bych se napsat, že to musí být novodobé otrokářství. Dlouho jsem o tom přemýšlel, jak to může fungovat a dospěl jsem k tomu, že tam to je podle toho jak Hegelmani potřebují. Slíbím ti 3000eur za měsíc. Ale strhnu ti za špatnou známku z fleetboardu, za nadspotřebu, za ujeté kilometry navíc, nedodržení trasy (určitě trasují přepravy dle nejkratší možné trasy. přes střed města přes jezera atd.),nedodržení termínu vykládky, nakládky, občas přijde pokuta, kterou trochu nafouknu, z 10ti euro udělám 100euro atd., plat samo že ten nejnižší možný a dohonit to dietama. Když si začneš stěžovat, nemáš komu, nevíš, neznáš člověka co tě řídí (instrukce dostáváš do telefonu) Když by jsi chtěl skončit, tak si letenku zapla´t ze svého neboť letenku ti firma zaplatí firma až po (po čem jste se dohodli)
P.S. sof nejel jsi ve středu v 9.00hod po A 10 okolo Berlína směrem na sever?
Já strávil 2 roky v pickupu po EU a silně uvažuji o kamionu hlavně kvůli povinným pauzám a komfortu. 20h jízda/4 spánku skrčenej v kabině v Doblu mě totálně odrovnalo fyzicky i psychicky.
Je rozdíl, když má řidič spoustu exekucí a chce minimální mzdu na účet a zbytek hotově na ruku. A nebo když je bez dluhů tak může mít vše na pásku. To je česká klasika. Například v Německu tohle neexistuje. Všechno bezhotovostně na účet. Žádné bokovky, žádná jízda na dvě karty. Nemocenská prvních 6 týdnů 100% platu.