Moderátoři: martin_100, Olda, Hynek, cuisine, spida

Odpovědět
igorius

Re: Dakarská hospoda

Příspěvek

filip 90 píše:
pon črc 28, 2025 3:40 pm
No za mě to je takové zamotané. Trochu mi to přijde, že to je něco ve stylu, že jdu rychle hledat kde mám hasičáky, když už mám stodolu v plamenech a jen se modlím aby začalo pořádně pršet. :crazy: O zavedení pravide FIA se hovořilo docela dlouho a mám za to, že proběhlo i několik jednání s týmy o tom, jak by to vlastně mělo vypadat. Možná se pletu, ale mám za to, že Macíci, DeRooy nebo třeba i Lopík někde byli.

A MKRko vyvíjí mezi tím nový kapotový speciál pro svého stěžejního zákazníka (jediného, který jim zbyl právě kvůlu hybridnímu pohonu) a když to ukážou, tak to má blbě i ten pitomej výfuk.... :think: Tohle mi nějak prostě nějak nesedí. Přijde mi to, jak kdyby byli úplně mimo dění a nebo prostě od začátku věděli, že to takhle nepůjde, a čekali jak to dopadne. Nevím no.... třeba to beru moc jednoduše. :D
O tomhle nemám detailní informace, ale mám pocit, že to tehdy byla jednání o předpisech pro tu prototypovou třídu T5.1 a ne specielně o hybridech/alternativních pohonech. V podstatě to ale bylo jednání mezi FIA, Macíkem a de Rooyem, ostatní tam byli přinejlepším jako statisti. Možná je chyba Kresse, že se do toho nezapojil víc, když věděl, že jde tou nejsložitější cestou. Nicméně na podstatě, že FIA je zkostnatělá eurounijní instituce, se nic nemění. Btw: Macík už před x lety sliboval elektronáklaďák pro Koolena - a pořád ticho po pěšině. Zřejmě to není žádná legrace a asi se to u soukromníka opravdu nedá realizovat, jak říká Kress. A tak to prostě střelil na náhodu s tím, že to nějak dopadne. Na druhou stranu buďme objektivní: jeho původní Renault C 460 Hybrid Edition jel dvakrát Dakar a vyhovoval. Sugawara měl hybridní Hino - a taky vyhovoval. Že to pak FIA zamotala tak, aby už nikdo nikdy nevyhověl, není chyba Kresse. Ano, mohl být aktivnější na poli diplomacie, ale jestli by mu to k něčemu bylo, je velkou otázkou.
úte črc 29, 2025 2:45 pm

filip 90
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek

Jj je to tak. Nevidíme do toho. Rozhodně Macík s DeRooyem jakožto konstruktéři aut pro klienty se z obchodního hlediska vydali daleko lepší cestou, protože mají "jednoduchý" koncept, který nebude mít problém asi nikdy. A když, tak nebude takový problém to upravit, aby to vyhovalo. A rovněž celkem prozíravě z některých nejasných experimentů a vývojů velmi rychle vycouvali. Viz. Macíkův hybrid pro Koolena, nebo Derooyvo auto s nezávislým zavěšením, kde také nastala nejistota, jestli nebude problém s homologací.

MKR se zaměřili na hybridy, možná nakonec i trochu z donucení okolnostmi. Ono co si budeme povídat Renaulty rychlostně a parametrově jsou asi TOP, což tak nějak mezi řádky naznačil i Daniel Kozlovský po zkušenosti s Ivecem - že Iveco MMT je línější. Ale bohužel spolehlivost se za ty roky vývoje získat nepovedlo, což pravděpodobně také přispělo k odchodu V. D. Brinka. Další klienti se neobjevili, námluvy s Jardou Valtrem také nakonec nedopadly (ač údajně z vlastností auta byl rovněž nadšený), takže zbyl Huzink, který má celý marketingový koncept založený na hybridním kamionu. A to se zatím ukazuje jako ne zrovna dobrý nápad. :wall:
Filip Nikl
úte črc 29, 2025 3:28 pm

kpt.Budha

Příspěvek

Tatra vlastně má teď vodík, hybrid i bateriové auto a ještě na dálkové ovládání, to by byla reklama :D
úte črc 29, 2025 6:42 pm

DEEREman

Příspěvek

Jakože by to vyhrál Aleš bez emisí a ještě z Frenštátu z gauče jo? :D
úte črc 29, 2025 9:25 pm

igorius

Příspěvek

filip 90 píše:
úte črc 29, 2025 3:28 pm
Jj je to tak. Nevidíme do toho. Rozhodně Macík s DeRooyem jakožto konstruktéři aut pro klienty se z obchodního hlediska vydali daleko lepší cestou, protože mají "jednoduchý" koncept, který nebude mít problém asi nikdy. A když, tak nebude takový problém to upravit, aby to vyhovalo. A rovněž celkem prozíravě z některých nejasných experimentů a vývojů velmi rychle vycouvali. Viz. Macíkův hybrid pro Koolena, nebo Derooyvo auto s nezávislým zavěšením, kde také nastala nejistota, jestli nebude problém s homologací.

MKR se zaměřili na hybridy, možná nakonec i trochu z donucení okolnostmi. Ono co si budeme povídat Renaulty rychlostně a parametrově jsou asi TOP, což tak nějak mezi řádky naznačil i Daniel Kozlovský po zkušenosti s Ivecem - že Iveco MMT je línější. Ale bohužel spolehlivost se za ty roky vývoje získat nepovedlo, což pravděpodobně také přispělo k odchodu V. D. Brinka. Další klienti se neobjevili, námluvy s Jardou Valtrem také nakonec nedopadly (ač údajně z vlastností auta byl rovněž nadšený), takže zbyl Huzink, který má celý marketingový koncept založený na hybridním kamionu. A to se zatím ukazuje jako ne zrovna dobrý nápad. :wall:
Ano, zhruba takhle to je. Jenže problém spočívá v tom, že podobný "marketingový" koncept mají nejen Huzinkové, ale i další Holanďani - viz Macíkem slibovaný a dnes raději nezmiňovaný elektrický Iveco pro Koolena. No a když se tahle cesta definitivně zneprůchodní (což tak zatím vypadá), Holanďani odejdou (skoro) všichni. Rusáci a Bělorusáci budou minimálně pro Dakar 2026 mimo (a možná budou mimo už navždy), takže zbyde pár Čechů a sem tam nějaký zbloudilý zoufalec. No a to je konec ála quady. :(
úte črc 29, 2025 10:07 pm

xtomos

Příspěvek

Jako trucky jen tak nezruší. Přeci jenom někdo musí jezdit podporu pro vysavače.
Tomáš Ďurčo
stř črc 30, 2025 10:30 am

Tod2

Příspěvek

no jezdit můžou podporu, ale nebyla by to závodní kategorie
stř črc 30, 2025 10:35 am

filip 90
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek

Já myslím, že to s tím rušením nebude tak horké. Přeci jen ty trucky tam jsou potřeba a budou tam vždycky. A těch pár lidí, kterým se bude měřit čas se vždycky najde. Ono jsme to tu už řešili. Kamionů tam závodí pořád stejně, monžná i víc. Jenže startovní pole je "nudné". Je tam cca 5 lidí ve špiččce, kteří mají Iveco buď od Macíka nebo od DeRooye a to je tak nějak všechno.
Zbytek má taky od Macíků nebo od DeRooye až na pár výjimek, ale jsou to hobíci, kteří závodí tak nějak když se jim zrovna chce. Za mě je to dané prostě přirozeným vývojem starotního pole a účastníků.

Jinak Fesh Fesh zbrojí na Dakar classic. Na fotkách Porsche a vrak šestikoky Tatry, podle zadku a motoru to vypadá na jeden z pozůstatků série doprovodných šestikolek, co Tatra udělala pro pořadatele soukromé týmy. :think:
Filip Nikl
čtv črc 31, 2025 4:46 pm

Coudy

Příspěvek

Zdroj: FB FESH FESH

Obrázek

Obrázek

Obrázek
čtv črc 31, 2025 9:26 pm

Coudy

Příspěvek

Odešel další z dakaráků...
Josef Brzobohatý (1932-2025).

Ve věku 93 let utichlo liazácké srdce pana Josefa Brzobohatého, jednoho z prvních průkopníků československé účasti na Rallye Paříž-Dakar. Legendární "Brzák" byl už u první účasti vozů Liaz v roce 1985. Bydlel v Kněžmostu nedaleko Mnichova Hradiště a do továrny v Hradišti to neměl daleko. Proslul na Dakaru razantním stylem jízdy a s liazkou byl dokonale sžitý, byť do dakarské mašinérie naskočil už s pěti křížky na zádech a hned po docentu Kovářovi byl z liazácké party nejstarší.

V dalších letech se Josef Brzobohatý vždy pohyboval na předních příčkách kategorie kamionů, přestože mu vlastně nikdy jako hlavnímu pilotovi nebylo dopřááno soutěž dokončit. V roce 1985 to položil jeho francouzský spolujezdec Alain Galland, o rok později se liazka číslo 633 pohybovala znovu v popředí I přes technická omezení daná závadami na pohonu předních kol, ale skončila, aby pomohla kolegům na tzv. Joklíkově skoku u Bilmy. O rok později byla ještě v Nigeru nejlépe postavenou československou posádkou sestava Josefa Brzobohatého, ale z krásného druhého místa ho srazila havárie po doskoku z duny. A v roce 1988, znovu nejlépe umístěný český kamion, skončil po poruše převodovky ve spojovačce do Džada. Josef Brzobohatý se tak dočkal vytouženého cíle až v roce 1992 v Kapském Městě, to se už sešel v posádce i se svým synem. Bylo mu tehdy šedesát.

S Radkem Fenclem mohou nyní rozehrát dakarskou partii tam nahoře. Takový ten nebeský Dakar Classic. Ostatně, kdo jiný by byl hoden toho jména než oni dva...

Autor textu: Jiří Vintr

Obrázek
Zdroj: FB Jiřího Vintra

Čest jeho památce a upřímnou soustrast rodině i nejbližším. :cry:
úte srp 05, 2025 10:33 am

jsafra

Příspěvek

Josef Šafránek
úte srp 05, 2025 6:51 pm

Aleš 400

Příspěvek

:(
Josefa Brzobohatého st. je veliká škoda. Přál jsem mu, aby tady s námi byl do sta let. Jsem rád, že jsme ho se synkem mohli vidět na velkých oslavách LIAZu v Mnichově Hradišti v květnu roku 2023. Až se tam zase někdy budeme pohybovat, určitě přijdeme zapálit svíčku a poklonit se tomuto liazáckému sekáčovi.
Ano, máte auto LIAZ, ale jaký je tam motor? Cummins, Perkins nebo Caterpillar?.......Kdepak, auto LIAZ, motor taky LIAZ!
čtv srp 07, 2025 9:45 am

zemi8

Příspěvek

Tak dva nove kamiony MM technology a uz maji rovnou tlumice reiger:

Obrázek
sob srp 09, 2025 4:24 pm

mxmaki

Příspěvek

To je info z mista, nebo jen na zaklade videa? Z videa to obcas vypada ze je tam napis, ale spis mi to prijde ze jsou to jen tmave pruziny kolem svetleho tela tlumice
sob srp 09, 2025 7:19 pm

igorius

Příspěvek

V podstatě jsou to jen dvě nově postavený Iveca za ty dvě, co prodali Arabům. Čili v globálu nula od nuly pošla. Soudě podle toho, že jim říkají Evo 4, budou technicky totožný s těmi prodanými. Podle očekávání už ale nepojede Koolen, zřejmě jedno poputuje do Polska. Jestli se zúčastní Dakaru, je otázka.
sob srp 09, 2025 9:27 pm

Odpovědět

Zpět na „RALLY DAKAR apod.“